Przepisy

Ciasto czekoladowo – orzechowe




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Ciasto czekoladowo – orzechowe

Print Friendly, PDF & Email

Ciasto ucierane z dodatkiem czekolady i orzechów włoskich, słodkie, z chrupiących wierzchem, lekko wilgotne. Bardzo proste. Jedno z tych, które wybornie smakują do gorzkiej herbaty lub kawy. Przepis zaczerpnęłam z książki „Ciasta i desery” (wyd. specjalne Biblioteki Poradnika Domowego) i zmodyfikowałam po swojemu.

Składniki:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady z karmelem (100g)
  • 100g czekoladek z nadzieniem orzechowym
  • 200g margaryny Kasia (lub masła)
  • 6 całych jaj (w temperaturze pokojowej)
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • półtorej szklanki białego cukru
  • 70-80g zmielonych lub grubo posiekanych orzechów włoskich (jak kto woli)
  • opcjonalnie: sparzone rodzynki

Wykonanie:

1. Czekoladę rozpuszczamy na parze, dodajemy do niej rozpuszczoną margarynę i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

2. Jaja w całości ucieramy mikserem. Dosypujemy do nich cukier i ucieramy na szybkich obrotach do białości.

3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

4. Zmniejszamy obroty miksera do wolnych i stopniowo dodajemy do masy jajecznej mąkę z proszkiem. Dodajemy również czekoladę z tłuszczem i orzechy (i ewentualnie rodzynki).

5. Ciasto przelewamy do formy (keksówki) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni Celsjusza. Pieczemy około 40 minut, sprawdzając je drewnianym patyczkiem.

6. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować wiórkami z białej czekolady.

Ciasta i desery