Ciasto czekoladowo – orzechowe
Ciasto ucierane z dodatkiem czekolady i orzechów włoskich, słodkie, z chrupiących wierzchem, lekko wilgotne. Bardzo proste. Jedno z tych, które wybornie smakują do gorzkiej herbaty lub kawy. Przepis zaczerpnęłam z książki „Ciasta i desery” (wyd. specjalne Biblioteki Poradnika Domowego) i zmodyfikowałam po swojemu.
Składniki:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady z karmelem (100g)
- 100g czekoladek z nadzieniem orzechowym
- 200g margaryny Kasia (lub masła)
- 6 całych jaj (w temperaturze pokojowej)
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- półtorej szklanki białego cukru
- 70-80g zmielonych lub grubo posiekanych orzechów włoskich (jak kto woli)
- opcjonalnie: sparzone rodzynki
Wykonanie:
1. Czekoladę rozpuszczamy na parze, dodajemy do niej rozpuszczoną margarynę i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
2. Jaja w całości ucieramy mikserem. Dosypujemy do nich cukier i ucieramy na szybkich obrotach do białości.
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
4. Zmniejszamy obroty miksera do wolnych i stopniowo dodajemy do masy jajecznej mąkę z proszkiem. Dodajemy również czekoladę z tłuszczem i orzechy (i ewentualnie rodzynki).
5. Ciasto przelewamy do formy (keksówki) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni Celsjusza. Pieczemy około 40 minut, sprawdzając je drewnianym patyczkiem.
6. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować wiórkami z białej czekolady.