Przepisy

Muffiny z chałwą




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Muffiny z chałwą

Print Friendly, PDF & Email

Coś dla smakoszy chałwy. Oczywiście możecie dać chałwę dowolnego smaku, nie musi być waniliowa. Muffinki te szybko wyrastają i szybko się rumienią, więc proponuję pilnować piekarnika i po 10 minutach pieczenia po prostu zaglądać do środka. Muffiny są dość słodkie, jeśli wolicie desery nieco mniej przesłodzone, możecie zredukować część cukru.

Składniki:

  • 210g mąki pszennej
  • 120g margaryny Kasia
  • pół szklanki mleka
  • 100g białego cukru
  • 80g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego do ciast
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g chałwy waniliowej

Wykonanie:

1. Miękką margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy cukry i aromat, miksujemy. Wbijamy po jednym jajku, każdorazowo ucieramy.

2. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i delikatnie mieszamy.

3. Mąkę z proszkiem i sodą wsypujemy stopniowo do masy margarynowej i ucieramy na wolnych obrotach. Dodajemy mleko, mieszamy razem.

4. Chałwę kroimy na kawałki.

5. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej wkładamy po łyżce ciasta i wciskamy w nie kawałek chałwy, przykrywamy resztą ciasta.

6. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut.

Muffinki i babeczki