Przepisy

Czekoladki




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Czekoladki

Print Friendly, PDF & Email

Małe co nieco na jeden kęs, proste i szybkie do przygotowania, z dodatkiem preparowanego ryżu i białej czekolady. A jeśli przygotujecie je na spotkania z rodziną, satysfakcja gwarantowana. U mnie z braku termometru cukierniczego (tymczasowego) czekolada nie była temperowana.

Składniki:

  • 200g mlecznej czekolady
  • 50g białej czekolady
  • 3 łyżki ryżu preparowanego (u mnie było pół krążka ryżowego bez soli)

Wykonanie:

1. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do silikonowej foremki przeznaczonej do robienia czekoladek wlewamy po jednej łyżeczce czekolady do otworu (u mnie 15 otworów w foremce). Miękkim pędzelkiem rozprowadzamy czekoladę po całym otworze, łącznie ze ściankami, po czym wstawiamy foremkę do lodówki.

2. Kiedy masa w foremce zastygnie, rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę. Zdejmujemy z ognia i do miseczki z czekoladą dodajemy ryż preparowany tak, by powstała gęsta masa.

3. Masę wkładamy po troszku do otworów foremki i ponownie wstawiamy całość do lodówki.

4. Podgrzewamy resztę mlecznej czekolady i wylewamy ją na zastygniętą masę w foremce. Wygładzamy i ponownie wstawiamy do stężenia do lodówki.

5. Czekoladki można wyjmować po mniej więcej godzinie.


Ciastka, ciasteczka, czekoladki