Przepisy

Owsianka na słodko




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Owsianka na słodko

Print Friendly, PDF & Email

Lubicie owsiankę? My bardzo i od dłuższego czasu dość często ją jemy. Lubimy na słodko i na gęsto. Podane w przepisie proporcje wystarczają na trzy porcje gęstej owsianki. Można zmniejszyć ilość płatków owsianych, by uzyskać potrawę o rzadszej konsystencji. Mój mąż lubi z dodatkiem rodzynek, ja wolę pustą. Dodatki można wsypywać wedle upodobań smakowych. Pasują bakalie i owoce: zarówno świeże, jak i suszone.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (u mnie na ogół błyskawiczne)
  • 7 płaskich łyżeczek cukru (jeśli nie lubicie zbyt słodkiej owsianki, proponuję zmniejszyć ilość cukru do 3-4 łyżeczek)
  • dodatki wedle uznania

Wykonanie:

1. Mleko wlewamy do garnuszka, wsypujemy cukier, mieszamy i grzejemy.

2. Kiedy mleko zacznie się gotować, wsypujemy płatki i zmniejszamy ogień.

3. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 1-2 minuty, aż owsianka zgęstnieje.

4. Przelewamy owsiankę do miseczek, dodajemy owoce.

Inne