Ciasteczka z płatków owsianych
Tanie i smaczne ciasteczka, idealne kiedy szukamy czegoś niesprecyzowanego do pogryzienia na słodko. Wyjdą zawsze i każdemu, przygotowuje się je bez pieczenia, szybko i bezproblemowo.
Składniki:
- 250 g margaryny (ja zawsze do wszelkiego rodzaju wypieków używam Kasi)
- półtorej szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- niecała paczka płatków owsianych (trochę mniej niż 400 g)
- dowolny zapach (pół buteleczki, może być migdałowy, arakowy, rumowy)
Wykonanie:
1. Margarynę, mleko, kakao, cukier i zapach rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu, mieszamy aż do zjednolicenia masy. Kiedy się zagotuje, zdejmujemy z ognia i wsypujemy płatki, mieszamy. Masa powinna być dość gęsta.
2. Dużą łyżką wykładamy kleksy na talerze, odstawiamy do ostygnięcia i na godzinę, dwie wkładamy do lodówki. Zamiast na talerze można ciasteczka wyłożyć do papierowych papilotek od muffin.