Przepisy

Ciasteczka z płatków owsianych




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Ciasteczka z płatków owsianych

Print Friendly, PDF & Email

Tanie i smaczne ciasteczka, idealne kiedy szukamy czegoś niesprecyzowanego do pogryzienia na słodko. Wyjdą zawsze i każdemu, przygotowuje się je bez pieczenia, szybko i bezproblemowo.

Składniki:

  • 250 g margaryny (ja zawsze do wszelkiego rodzaju wypieków używam Kasi)
  • półtorej szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • niecała paczka płatków owsianych (trochę mniej niż 400 g)
  • dowolny zapach (pół buteleczki, może być migdałowy, arakowy, rumowy)

Wykonanie:

1. Margarynę, mleko, kakao, cukier i zapach rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu, mieszamy aż do zjednolicenia masy. Kiedy się zagotuje, zdejmujemy z ognia i wsypujemy płatki, mieszamy. Masa powinna być dość gęsta.

2. Dużą łyżką wykładamy kleksy na talerze, odstawiamy do ostygnięcia i na godzinę, dwie wkładamy do lodówki. Zamiast na talerze można ciasteczka wyłożyć do papierowych papilotek od muffin.

Ciastka, ciasteczka, czekoladki