Przepisy

Wiśniowa fantazja




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Wiśniowa fantazja

Print Friendly, PDF & Email

Słodycz kruchego, lekko migdałowego ciasta przepysznie komponuje się z kwaskową konfiturą wiśniową – idealne do popołudniowej herbaty, czy też jako deser po obiedzie.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kostki schłodzonej Kasi (lub innej margaryny do pieczenia, może być też masło)
  • 1 całe jajko
  • zapach migdałowy (cały mały lub pół dużego)

Składniki na kruszonkę:

  • 190 g mąki
  • 60 g cukru
  • dwa opakowania cukru wanilinowego (ok. 30 g)
  • niecałe pół kostki Kasi

Nadzienie:

  • 410 g konfitury z całymi wiśniami lub konfitura i świeże wydrylowane owoce (w sumie ok. 410 g )

Wykonanie:

1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać Kasię i zarobić całość nożem. Gdy powstaną grudki, wbić całe jajo, dodać zapach migdałowy i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

2. Po godzinie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm (w razie potrzeby podsypać trochę mąką). Wykleić ciastem formę. Ciasto podpiec w piekarniku w temperaturze ok. 220 stopni Celsjusza do uzyskania przez nie złotego koloru.

3. Przyrządzić kruszonkę: wymieszać mąkę z cukrem, połączyć z Kasią, wyrabiać palcami aż powstaną grudki. W przypadku, gdy kruszonka jest zbyt mokra, dosypać cukru.

4. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie konfiturę, posypać całość kruszonką i piec jeszcze ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Ciasta i desery