Przepisy

Prosty pszenny chleb




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Prosty pszenny chleb

Print Friendly, PDF & Email

Prosty chleb pszenny, z którym poradzi sobie każdy. Jego zaletą jest to, że dość szybko wyrasta, więc nie trzeba poświęcać mu całego dnia. W smaku uniwersalny, pasujący do wszystkiego: do kanapek, sałatek, jako pieczywo codzienne.

 

Składniki:

  • 500g mąki pszennej (typ 750)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 370ml letniej wody
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 7-8g suszonych drożdży (ok. 2 płaskie łyżeczki i troszeczkę)

Wykonanie:

1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże oraz sól.

2. Do wody dodajemy oliwę, mieszamy i wszystko razem wlewamy do mąki.

3. Ciasto wyrabiamy ręką, aż stanie się elastyczne, przynajmniej przez 5-6 minut. Zostawiamy je w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

4. Po godzinie ciasto zagniatamy i chwilkę wyrabiamy, po czym wkładamy do keksówki o wymiarach ok. 30cmx15cm, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut.

5. Ciasto nacinamy z wierzchu w dowolny sposób, smarujemy lekko oliwą i wkładamy do naparowanego piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza (piekarnik naparowujemy zwykłym zraszaczem, pryskając po ściankach piekarnika).

6. Po 15-20 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza, ponownie naparowujemy piekarnik, zamykamy i pieczemy chleb jeszcze 20 minut.

7. Po upieczeniu chleb pozostawiamy na 10 minut w piekarniku, potem wyjmujemy i studzimy na kratce, by odparował.

Chleby na drożdżach