Przepisy

Kartofelki smażone ze słoninką




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Kartofelki smażone ze słoninką

Print Friendly, PDF & Email

Bardzo szybkie danie, które nadaje się na obiadokolację lub jako dodatek do mięs, a nawet do samych surówek. Ziemniaki można przygotować też wcześniej, a później tylko podgrzać – smakują tak samo.

Składniki:

  • kilka ziemniaków (w zależności od ilości osób)
  • pasek słoniny
  • odrobina smalcu do smażenia
  • sól
  • w zależności od gustu można też dodać przyprawę do ziemniaków, kminek lub oregano

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na cząstki i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo (jakieś 6-8 minut od chwili zagotowania się wody). Słoninę kroimy w drobną kostkę szklimy i lekko podsmażamy. Dodajemy ziemniaki i smażymy na złoto.

Ziemniaki