Przepisy

Ciasto cytrynowe z migdałami i cytrynowym lukrem




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Ciasto cytrynowe z migdałami i cytrynowym lukrem

Print Friendly, PDF & Email

Coś dla miłośników wszelkich cytrynowych babek. Proste w wykonaniu ciasto z foremki, z dodatkiem świeżo utartej cytrynowej skórki, zmielonych na puch migdałów oraz kwaskowego, gęstego lukru. Polecam do kawy i herbaty. Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek, pt.: „Księga wypieków” dr.Oetkera.

Składniki:

  • 250g masła (nie zastępujemy go tutaj margaryną)
  • 200g białego cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 4 jaja
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g zmielonych migdałów bez skórki (kupiłam płatki i zmieliłam w blenderze na puch)
  • 3/4 szklanki cukru pudru na lukier
  • 2-3 łyżki soku z cytryny do lukru

Wykonanie:

1. Miękkie masło ucieramy w mikserze na puch. Dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy oraz jajka w całości. Każde miksujemy ok. pół minuty. Na koniec wrzucamy skórkę z cytryny i ucieramy dalej.

2. Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy, a następnie (po łyżce) wsypujemy do ucieranej masy i ucieramy dalej, na wolnych obrotach.

3. Do masy wsypujemy migdały, miksujemy.

4. Małą foremkę keksówkę (ok. 25cm x 11cm – u mnie szklana) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia lub wysypujemy mąką (szklanych i silikonowych form nie trzeba wysypywać, silikonowych nie trzeba też natłuszczać). Wlewamy ciasto do foremki, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180-200 stopni Celsjusza przez mniej więcej 55-60 minut (sprawdzając patyczkiem).

5. Z cukru pudru i 2-3 łyżek soku z cytryny ucieramy lukier. Polewamy ciasto, kiedy trochę przestygnie i zostawiamy do zastygnięcia.

Ciasta i desery