Przepisy

Kulki – bajaderki




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Kulki – bajaderki

Print Friendly, PDF & Email

Inspirowana przepisem na Kasztanki ze strony mojeciasto.pl , zrobiłam dzisiaj – a właściwie moja córka zrobiła – kulki przypominające bajaderki. Szybkie, smaczne i bez pieczenia. Wystarczy garstka składników i 15 minut roboty.

Składniki:

  • 125g margaryny Kasia
  • 110g cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżka stołowa aromatu migdałowego
  • 210g herbatników
  • 2 łyżki ciemnego kakao naturalnego
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe, słodkie kakao
  • opcjonalnie: papilotki

Wykonanie:

1. Herbatniki traktujemy blenderem i wrzucamy do miski. Odkładamy ok. 2 łyżek na później.

2. Do miski wsypujemy kakao i cukry i mieszamy.

3. Margarynę kroimy na małe kawałki, wrzucamy do herbatników, dodajemy aromat. Zagniatamy wszystko ręką. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, można dodać łyżkę mleka.

4. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe, obtaczamy w resztce herbatników (ja swoje wymieszałam z łyżeczką brązowego cukru), w wiórkach kokosowych albo w słodkim kakao.

5. Kulki układamy w papilotkach i wstawiamy do lodówki do schłodzenia (na jakieś 20 minut).


Ciastka, ciasteczka, czekoladki