Kruche ciasteczka na męską imprezę
Pomysł zaczerpnięty z internetu, przepis na kruche ciastka mój własny. Były przebojem na imieninach mojego męża. Samo ciasto jest pyszne i można z niego przygotować ciasteczka na święta (połowę swojego ciasta zamroziłam i będzie jak znalazł). Z pół kilograma mąki wychodzi około 100 ciasteczek.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250g margaryny Kasia lub masła
- 180g cukru
- 1 całe jajko
- 3 łyżki gęstej śmietany
- cukier wanilinowy (16g) – nie jest niezbędny
- kilka kropli aromatu śmietankowego do ciast
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji:
- foremka do wyciskania serduszek
- kolorowe pisaki cukrowe (np. Oetkera)
- około pół szklanki cukru pudru
- kolorowy, gotowy lukier
Wykonanie:
1. Margarynę kroimy na kawałki i wrzucamy do mąki. Zarabiamy nożem, aż powstaną grudki.
2. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do miski i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę. Można je zostawić też na noc, można również zamrozić.
3. Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy na nim ciasto. Wycinamy serduszka i odcinamy ich szpiczasty koniec tak, by powstał kształt pupy. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
4. Kiedy ciasteczka ostygną (ja dekorowałam na drugi dzień), rysujemy na nich pisakami kontury majteczek i odkładamy do zastygnięcia.
5. Z cukru pudru i odrobiny wody ucieramy lukier, powinien być gęsty. Za pomocą łyżeczki wypełniamy nim narysowane wcześniej kontury i rozprowadzamy wykałaczką. Tak samo postępujemy z gotowym lukrem. Ciasteczka odkładamy do zastygnięcia.