Maślane ciasteczka z cytryną

Bardzo kruche, wręcz rozpływające się w ustach, ciasteczka maślane z nutą cytrynową, po prostu pyszne. Moje dziecko nie mogło się od nich oderwać. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Składniki cytuję za autorką. W przepisie oryginalnym były rozetki, u mnie kwiatuszki.
Składniki:
- 250g miękkiego masła
- 40g cukru pudru
- skórka otarta z jednej cytryny
- 225g mąki pszennej
- 75g skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
1. Masło, cukier i skórkę z cytryny ucieramy mikserem na puszysta masę.
2. Dodajemy obie mąki (wsypujemy stopniowo) i ucieramy na wolnych obrotach, a potem chwilę na szybkich.
3. Masą napełniamy szprycę i wyciskamy ciasteczka na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie były kwiatuszki z mechanicznej wyciskarki do ciasteczek.
4. Ciasteczka pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Z blachy zdejmujemy po 10 minutach i studzimy do końca na kratce.