Przepisy

Maślane ciasteczka z cytryną




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Maślane ciasteczka z cytryną

Print Friendly, PDF & Email

Bardzo kruche, wręcz rozpływające się w ustach, ciasteczka maślane z nutą cytrynową, po prostu pyszne. Moje dziecko nie mogło się od nich oderwać. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Składniki cytuję za autorką. W przepisie oryginalnym były rozetki, u mnie kwiatuszki.

Składniki:

  • 250g miękkiego masła
  • 40g cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 225g mąki pszennej
  • 75g skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:

1. Masło, cukier i skórkę z cytryny ucieramy mikserem na puszysta masę.

2. Dodajemy obie mąki (wsypujemy stopniowo) i ucieramy na wolnych obrotach, a potem chwilę na szybkich.

3. Masą napełniamy szprycę i wyciskamy ciasteczka na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie były kwiatuszki z mechanicznej wyciskarki do ciasteczek.

4. Ciasteczka pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Z blachy zdejmujemy po 10 minutach i studzimy do końca na kratce.

Ciastka, ciasteczka, czekoladki