Przepisy

Proste muffinki czekoladowe




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Proste muffinki czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

Jedne z najłatwiejszych muffinek, jakie robiłam. Pysznie czekoladowe, intensywne w smaku, pachnące i puszyste. Polecam początkującym. Z podanych proporcji wychodzi 12 sztuk.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao naturalnego (z lekkim czubkiem)
  • 100g cukru pudru
  • kilka kropli (8-10) aromatu migdałowego
  • gorzka czekolada (tabliczka 100g)
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1 całe jajko
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek

Wykonanie:

1. Czekoladę drobno siekamy lub rozdrabniamy blenderem (byle nie na miazgę).

2. Suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy czekoladę i mieszamy.

3. Do drugiej miski wlewamy składniki mokre i rozbijamy widelcem do połączenia się składników.

4. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy widelcem, aż się połączą.

5. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20 minut.


Muffinki i babeczki