Przepisy

Surówka z czerwonej kapusty




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Surówka z czerwonej kapusty

Print Friendly, PDF & Email

Jedna z moich ulubionych surówek, autorstwa mojego taty. O ile pamiętam, jako dziecko chciałam jeść wyłącznie tę jedną 🙂 Pasuje do większości dań, nadal jest u mnie w czołówce.

Składniki:

  • 1/4 główki małej czerwonej kapusty
  • 1 jabłko (najlepiej komponuje się kwaśne)
  • mała cebulka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Wykonanie:

1. Kapustę szatkujemy na drobno, trochę solimy i odstawiamy w chłodne miejsce (np. do lodówki) na 20 minut.

2. Cebulkę obieramy i siekamy na drobniutko. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3. Dodajemy wszystko do kapusty, mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i oliwę, po czym odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku.

Sałatki i surówki