Przepisy

Muffiny migdałowo-bananowe




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Muffiny migdałowo-bananowe

Print Friendly, PDF & Email

Aromatyczne i dość zwarte, mało słodkie, więc można po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub zamiast cukru brązowego dać biały. Mnie smakują z brązowym, bo lubię jego specyficzny smak. Muffiny piekłam dziś rano ze składników, które akurat miałam w domu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 miękkie banany
  • cukier wanilinowy
  • pół szklanki białego cukru
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki zapachu migdałowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 całe jajo
  • 80g Kasi lub masła
  • 2 czubate łyżki kakao (naturalnego, ciemnego)

Wykonanie:

1. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę.

2. Mąkę, cukry, proszek do pieczenia oraz kakao wsypujemy do miski i lekko mieszamy.

3. Margarynę roztapiamy i odstawiamy, by odrobinę przestygła. Do drugiej miski wbijamy jajo, dolewamy mleko i miksujemy razem. Po zmiksowaniu wlewamy margarynę i miksujemy ponownie.

4. Do mokrych składników wsypujemy stopniowo suche, miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy papkę bananową i miksujemy ponownie.

5. Blaszkę do muffin wykładamy papilotkami, każdą napełniamy ciastem do 3/4 (z tego ciasta muffiny nie rosną wyjątkowo duże). Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza.

6. UWAGA: z podanych proporcji wyszły mi 24 muffinki, piekłam na dwa razy w blaszce po 12 otworów.

Muffinki i babeczki