Pomidorowa z ryżem
Jedna z ulubionych zup dzieci. Mojej córki również. Kiedy jest pomidorowa, miseczka zostaje wręcz wylizana, niezależnie od tego, czy będzie z makaronem, ryżem, czy lanymi kluseczkami.
Składniki:
- 3 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 100g piersi z kurczaka bez skóry
- 2-3 torebki ryżu długoziarnistego
- mały słoiczek przecieru pomidorowego bez dodatków
Wykonanie:
1. Włoszczyznę obieramy, myjemy, wkładamy do garnka. Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do włoszczyzny. Zalewamy wszystko gorącą wodą i gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie.
2. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
3. Warzywa i mięso wyjmujemy, kroimy na kawałki. Do wywaru dodajemy przecier, mieszamy. Kiedy się zagotuje, wrzucamy warzywa i mięso, dodajemy ryż, mieszamy. Gotujemy jeszcze 5 minut.
4. Rozlewamy do miseczek, dodajemy po dwie łyżki śmietany, mieszamy.