Przepisy

Pomidorowa z ryżem




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Pomidorowa z ryżem

Print Friendly, PDF & Email

Jedna z ulubionych zup dzieci. Mojej córki również. Kiedy jest pomidorowa, miseczka zostaje wręcz wylizana, niezależnie od tego, czy będzie z makaronem, ryżem, czy lanymi kluseczkami.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 100g piersi z kurczaka bez skóry
  • 2-3 torebki ryżu długoziarnistego
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego bez dodatków

Wykonanie:

1. Włoszczyznę obieramy, myjemy, wkładamy do garnka. Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do włoszczyzny. Zalewamy wszystko gorącą wodą i gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie.

2. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.

3. Warzywa i mięso wyjmujemy, kroimy na kawałki. Do wywaru dodajemy przecier, mieszamy. Kiedy się zagotuje, wrzucamy warzywa i mięso, dodajemy ryż, mieszamy. Gotujemy jeszcze 5 minut.

4. Rozlewamy do miseczek, dodajemy po dwie łyżki śmietany, mieszamy.

Zupy