Przepisy

Kurczak po chińsku




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Kurczak po chińsku

Print Friendly, PDF & Email

Lekki i smaczny, lekko słodki, ale po dodaniu ostrzejszych przypraw nabiera pikanterii.

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • sos do potraw chińskich (Knorr, Winiary, Culineo)
  • 2 torebki ryżu długoziarnistego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • sos sojowy
  • papryka w proszku (słodka)
  • pieprz
  • czosnek granulowany

Wykonanie:

1. Pierś myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do miski, posypujemy pieprzem, papryką i czosnkiem, skrapiamy sosem sojowym i wstawiamy na 15 minut do lodówki.

2. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie na rumiano. Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do cebuli. Chwilkę podsmażamy, po czym przekładamy do miski.

3. Na pozostały tłuszcz wrzucamy mięso i podsmażamy do czas, aż zmieni kolor.

4. Do mięsa dodajemy cebulkę z marchewką, mieszamy. Wlewamy szklankę wody i wsypujemy sos (kierujemy się oczywiście instrukcją na opakowaniu). Mieszamy razem, dusimy na małym ogniu przez około 10-15 minut.

5. Ryż gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Sos doprawiamy wedle smaku. Ryż nakładamy na talerzyki, a na niego kładziemy mięso z sosem. Do tego dania pasuje zielona sałata.

Azjatyckie smakiZ mięs