Gofry
Kto nie lubi gofrów? Osobiście, mimo, że jestem na diecie, nie mogłam im się wczoraj oprzeć i całą rodziną jedliśmy gofry na kolację. Prezentowany przepis jest przepisem podstawowym, jednym z bardzo wielu, na jakie można się natknąć. Gofry wychodzą chrupiące, słodkie i smaczne, my próbowaliśmy wczoraj z dżemem brzoskwiniowym, jaki nam został z ostatnio smażonych naleśników.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 całe jaja
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 łyżeczek cukru
- półtorej do dwóch szklanek mleka
Wykonanie:
1. Wszystko razem miksujemy na gęstą masę. Odstawiamy na 15 minut. Gofry smażymy na posmarowanej słoniną lub odrobiną smalcu gofrownicy przez 5-6 minut, w zależności od gofrownicy i wedle gustu.
2. Gofrownica powinna mieć moc minimum 1000W. W połowie smażenia warto unieść na kilka sekund wieko.
3. My jedliśmy z dżemem, ale oczywiście można je zjeść z cukrem pudrem, z bitą śmietaną albo z dowolną konfiturą i owocami.