Przepisy

Wieniec jabłkowo – serowy




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Wieniec jabłkowo – serowy

Print Friendly, PDF & Email

Słodkie ciasto, lekko kwaskowe jabłka i rumowy aromat – niezwykle lekki, pyszny i aromatyczny placek.

Składniki na ciasto:

  • 280 g mąki pszennej
  • 250 g twarogu (półtłustego lub tłustego) zmielonego trzy razy
  • pół fiolki zapachu rumowego do ciast
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g Kasi lub masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 całe jajko

Składniki na nadzienie:

  • 500 g jabłek
  • sok z cytryny
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki śmietany 12%
  • 90 g cukru
  • otarta skórka z cytryny

Wykonanie:

1. Twaróg zemleć. Jeśli mamy już mielony, wrzucić do miski. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Kasię pokroić w kostkę, dodać do mąki. Wlać zapach. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Utrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Wymieszać jabłka z sokiem i skórką cytrynową.

3. Dwa żółtka wymieszać ze śmietaną. Posypać blat cukrem pudrem, rozwałkować na nim ciasto na grubość około pół centymetra. Posmarować śmietaną z żółtkami. Na ciasto wyłożyć jabłka, zostawiając z każdej strony około centymetra wolnego miejsca. Zwinąć rulon.

4. Pokroić rulon ciasta na dziewięć plastrów. Układać je nadzieniem do góry w okrągłej tortownicy, kładąc pierwszy plaster w samym środku, pozostałe układać dookoła tego środkowego. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajem. Piec w temperaturze około 180 stopni mniej więcej 40 minut (do zrumienienia).

Ciasta i desery