Przepisy

Ciasto maślankowe z malinami




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Ciasto maślankowe z malinami

Print Friendly, PDF & Email

Inspiracją na to ciasto był dla mnie przepis ze strony Kwestia smaku. Oczywiście zmodyfikowałam go po swojemu, trochę zmieniłam proporcje, ale główny zamysł pozostał. Spodobało mi się, że ciasto to powstaje bez miksera, zagniatania i wszelkich przygotowań. Robi się je szybko i łatwo, a co najważniejsze: wybornie smakuje. Zamiast malin możecie użyć wszystkich innych sezonowych owoców, jakie tylko lubicie.

Składniki suche:

  • 390g mąki pszennej
  • 240g białego cukru
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)

Składniki mokre:

  • 1 pełna szklanka maślanki (w temperaturze pokojowej)
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Składniki na kruszonkę:

  • 100g mąki pszennej krupczatki (ostatecznie może być zwykła pszenna)
  • 100g białego cukru
  • 100g masła (prawdziwego, zimnego)

Dodatkowo:

  • 300g malin
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. Składniki suche dokładnie mieszamy w misce.

2. Do drugiej miski wlewamy składniki mokre i mieszamy widelcem.

3. Do trzeciej miski wrzucamy składniki na kruszonkę i ucieramy je palcami, aż powstaną grudki.

4. Wymieszane składniki mokre wlewamy do suchych i powoli oraz krótko mieszamy wszystko razem. Nie robimy tego zbyt dokładnie, tylko do połączenia się wszystkiego w jedną masę.

5. Blaszkę ok. 30cmx24cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

6. Ciasto wlewamy do formy, wyrównujemy wierzch, na wierzchu układamy owoce, całość posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 45 minut, do suchego patyczka.

7. Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem.

Ciasta i desery