Gyros z karkówki
Jeden z moich ulubionych sposobów na karkówkę. Wprawdzie mięso trzeba przygotować dzień wcześniej, ale jego smak wart jest cierpliwości. Pyszny z frytkami i surówkami.
Składniki:
- 3-4 kotlety z karkówki
- olej
- oregano
- sól
- czosnek granulowany
- papryka czerwona w proszku (słodka)
- olej do smażenia
- dodatkowo: folia aluminiowa
Wykonanie:
1. Na dzień przed przygotowaniem gyrosa, kotlety myjemy, suszymy i mocno rozbijamy tak, by prawie się rwały.
2. Każdy kotlet obsypujemy solą, czosnkiem i papryką oraz obficie oregano.
3. Kotlety układamy w głębokim talerzu. Każdy z nich skrapiamy olejem, nakrywamy kolejnym kotletem, znowu skrapiamy i tak dalej.
4. Talerz z kotletami szczelnie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na całą noc do lodówki.
5. Każdy kotlet kroimy na cieniutkie paski.
6. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na nim paski mięsa. >Smażą się dość szybko i właściwie zaraz po zmianie kolory są już gotowe do jedzenia. Zdejmujemy z patelni i nakładamy.