Przepisy

Ciasteczka razowe z płatkami owsianymi




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Ciasteczka razowe z płatkami owsianymi

Print Friendly, PDF & Email

I jeszcze jedne ciasteczka z płatkami owsianymi, tym razem z mąki razowej, a więc zdrowsze niż tradycyjne. Polecam zwłaszcza dla dzieci, które na pewno nie pogardzą ciasteczkami z dodatkiem czekolady w środku. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20-22 sztuki.

Składniki:

  • 140g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao naturalnego
  • 100g gorzkiej czekolady dobrej jakości (1 tabliczka)
  • 100g miękkiego masła
  • 30g białego cukru
  • 30g brązowego cukru
  • 1 całe jajko
  • 100g płatków owsianych (błyskawicznych)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

1. Miękkie masło ucieramy z cukrami mikserem na wysokich obrotach. Wbijamy całe jajko i ucieramy dalej.

2. W misce mieszamy mąkę razową, proszek do pieczenia, płatki oraz kakao.

3. Czekoladę siekamy na małe kawałki.

4. Mąkę z resztą składników wsypujemy stopniowo (po łyżce) do ucieranego masła i ucieramy dalej na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy.

5. Z masy forujemy małe kulki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozgniatamy widelcem.

6. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.

7. Po upieczeniu przekładamy ciasteczka na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.

Ciastka, ciasteczka, czekoladki