Chleb tostowy razowy (z automatu)
Bogaty w błonnik chleb w pełni razowy, z dodatkiem świeżego, pachnącego masła i odrobiną miodu. Zdrowy chleb, idealny do tostów i grzanek. Przepis zaczerpnęłam z książki M. Beile „Chleb własnego wypieku”. Proporcje na bochenek o wadze ok. 1000g.
Składniki:
- 380ml wody
- 600g mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 60g miękkiego masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki płynnego miodu
- 12g świeżych drożdży
Wykonanie:
1. Do formy automatu wlewamy wodę.
3. Mąkę wsypujemy do formy tak, by pokryła ona cały płyn.
4. W jeden kąt formy wsypujemy sól, w drugi wlewamy miód, w ostatni masło. Pośrodku robimy mały dołek i wkruszamy do niego drożdże.
5. Automat ustawiamy na średnioprzyrumienioną skórkę i na program do pieczenia chleba pełnoziarnistego (razowego – u mnie jest to program 3).