Przepisy

Chleb tostowy razowy (z automatu)




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Chleb tostowy razowy (z automatu)

Print Friendly, PDF & Email

Bogaty w błonnik chleb w pełni razowy, z dodatkiem świeżego, pachnącego masła i odrobiną miodu. Zdrowy chleb, idealny do tostów i grzanek. Przepis zaczerpnęłam z książki M. Beile „Chleb własnego wypieku”. Proporcje na bochenek o wadze ok. 1000g.

Składniki:

  • 380ml wody
  • 600g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 60g miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki płynnego miodu
  • 12g świeżych drożdży

Wykonanie:

1. Do formy automatu wlewamy wodę.

3. Mąkę wsypujemy do formy tak, by pokryła ona cały płyn.

4. W jeden kąt formy wsypujemy sól, w drugi wlewamy miód, w ostatni masło. Pośrodku robimy mały dołek i wkruszamy do niego drożdże.

5. Automat ustawiamy na średnioprzyrumienioną skórkę i na program do pieczenia chleba pełnoziarnistego (razowego – u mnie jest to program 3).

Chleby z automatu