Przepisy

Czekolada na gorąco




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Czekolada na gorąco

Print Friendly, PDF & Email

Domowa czekolada, bez barwników, konserwantów i ulepszaczy. Gęsta i pyszna. Do tego przygotowuje się ją w pięć minut. Z podanych proporcji wychodzą dwie większe filiżanki. Przepis wynalazła gdzieś moja mama.

Składniki:

  • 200ml mleka 3,2%
  • 100ml śmietanki 30%
  • tabliczka czekolady 100g (u mnie Jedyna Wedla – z inną nie próbowałam)

Wykonanie:

1. Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka.

2. Czekoladę łamiemy na pojedyncze cząstki.

3. Mleko i śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy czekoladę i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Ponownie zagotowujemy, po czym przelewamy do filiżanek.

Inne