Przepisy

Deser budyniowy z rodzynkami




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Deser budyniowy z rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email

Prosty i szybki deser, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Idealne małe co nieco dla starszych i młodszych.

Składniki:

  • torebka budyniu śmietankowego (albo waniliowego)
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka rodzynek
  • odrobina czekolady lub kakao do posypania

Wykonanie:

1. Budyń gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Na ogół jest to pół litra mleka na torebkę. Proszek budyniowy rozrabiamy w połowie szklanki mleka, dodajemy cukier, resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy rozrobiony proszek do mleka i mieszamy. Zdejmujemy z ognia.

2. Do pucharków lub szklaneczek wsypujemy po garści rodzynek, zalewamy budyniem.

3. Kiedy budyń przestygnie, posypujemy wierzch deseru startą czekoladą lub kakao w proszku.

Ciasta i desery