Deser budyniowy z rodzynkami

Prosty i szybki deser, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Idealne małe co nieco dla starszych i młodszych.
Składniki:
- torebka budyniu śmietankowego (albo waniliowego)
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki cukru
- szklanka rodzynek
- odrobina czekolady lub kakao do posypania
Wykonanie:
1. Budyń gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Na ogół jest to pół litra mleka na torebkę. Proszek budyniowy rozrabiamy w połowie szklanki mleka, dodajemy cukier, resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy rozrobiony proszek do mleka i mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
2. Do pucharków lub szklaneczek wsypujemy po garści rodzynek, zalewamy budyniem.
3. Kiedy budyń przestygnie, posypujemy wierzch deseru startą czekoladą lub kakao w proszku.
