Kolorowy białkowiec

Jest to ciasto praktycznie takie samo jak zwykły białkowiec, ale z małymi dodatkami. Proste i szybkie do zrobienia, a do tego smaczne. Ogólnie robię białkowca zawsze, kiedy zostają mi białka z pieczenia drożdżowego ciasta lub z pączków.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- szklanka białek
- szklanka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki letniego mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 10 kropli aromatu cytrynowego
- 2 czubate łyżeczka kakao naturalnego (ciemnego)
- 3 łyżeczki kisielu wiśniowego
- lukier utarty z cukru pudru i wody
Wykonanie:
1. Białka ubijamy z cukrem i z cukrem wanilinowym, dodajemy aromat. Do ubitej piany dodajemy stopniowo i po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem i mlekiem, ciągle ubijając.
2. Blaszkę (u mnie 28cm x 15cm) wykładamy papierem do pieczenia.
3. Ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą wlewamy do formy. Drugą ucieramy z kisielem i wlewamy na środek białej. Trzecią ucieramy z kakao i wlewamy na środek poprzedniej. Ciasto pieczemy w ok. 180 stopniach Celsjusza ok. 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy je na 10-15 minut w środku.
4. Cukier puder ucieramy z wodą na gęsty lukier i lukrujemy jeszcze ciepłe ciasto. Można je też polać roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.