Przepisy

Kolorowy białkowiec




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Kolorowy białkowiec

Print Friendly, PDF & Email

Jest to ciasto praktycznie takie samo jak zwykły białkowiec, ale z małymi dodatkami. Proste i szybkie do zrobienia, a do tego smaczne. Ogólnie robię białkowca zawsze, kiedy zostają mi białka z pieczenia drożdżowego ciasta lub z pączków.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka białek
  • szklanka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 10 kropli aromatu cytrynowego
  • 2 czubate łyżeczka kakao naturalnego (ciemnego)
  • 3 łyżeczki kisielu wiśniowego
  • lukier utarty z cukru pudru i wody

Wykonanie:

1. Białka ubijamy z cukrem i z cukrem wanilinowym, dodajemy aromat. Do ubitej piany dodajemy stopniowo i po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem i mlekiem, ciągle ubijając.

2. Blaszkę (u mnie 28cm x 15cm) wykładamy papierem do pieczenia.

3. Ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą wlewamy do formy. Drugą ucieramy z kisielem i wlewamy na środek białej. Trzecią ucieramy z kakao i wlewamy na środek poprzedniej. Ciasto pieczemy w ok. 180 stopniach Celsjusza ok. 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy je na 10-15 minut w środku.

4. Cukier puder ucieramy z wodą na gęsty lukier i lukrujemy jeszcze ciepłe ciasto. Można je też polać roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.

Ciasta i desery