Drożdżówki z budyniem
Słodkie bułeczki z dużą ilością budyniu waniliowego – pycha. Takie małe co nieco akurat do popołudniowej herbaty lub jako deser po obiedzie. Z powodzeniem zastąpi też drugie śniadanie dla dzieci do szkoły lub podwieczorek.
Składniki:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 szklanki mleka do budyniu
- 4 łyżeczki cukru do budyniu
- 550g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 całe jajko
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 łyżki letniej wody
- 50g świeżych drożdży
- 4 łyżki roztopionego masła
- opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Na wierzch:
- 1 żółtko
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 łyżeczki cukru brązowego
- pół szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki wody
Wykonanie:
1. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Drożdże wkruszamy do dużej miski, dodajemy 3 łyżki cukru, rozcieramy razem aż zrobią się płynne. Wlewamy letnie mleko, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Kiedy odczyn wyrośnie (po około 15 minutach), wsypujemy do niego mąkę, wbijamy jajko, wsypujemy szczyptę soli, cukier oraz wlewamy wodę. Wyrabiamy wszystko razem, najlepiej i najwygodniej rękami. Kiedy składniki dobrze się połączą, dodajemy stopione, ciepłe masło i wyrabiamy aż ciasto wypije cały tłuszcz. Przykrywamy wówczas ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Ciasto wyrzucamy na leciutko omączony blat i odgazowujemy. Rozwałkowujemy je na cienki placek, nożem wykrawamy z niego prostokąty (ok. 15-20 cm długości). Każdy prostokąt nacinamy kilkakrotnie na jednym końcu wzdłuż, tworząc 4-5 pasków z ciasta. Na końcówkę bez pasków nakładamy czubatą łyżeczkę budyniu i zawijamy drożdżówkę do środka tak, by zakładki założyć na wierzch bułki. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (po 5-6 na raz) i odstawiamy do napuszenia na około pół godziny.
5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy mieszanką cukrów – wanilinowego i brązowego. Pieczemy około 20-25 minut. Studzimy na kratce i lukrujemy.
6. Z podanych proporcji wychodzi ok. 14-15 drożdżówek.