Przepisy

Drożdżówki z budyniem




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Drożdżówki z budyniem

Print Friendly, PDF & Email

Słodkie bułeczki z dużą ilością budyniu waniliowego – pycha. Takie małe co nieco akurat do popołudniowej herbaty lub jako deser po obiedzie. Z powodzeniem zastąpi też drugie śniadanie dla dzieci do szkoły lub podwieczorek.

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka do budyniu
  • 4 łyżeczki cukru do budyniu
  • 550g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 całe jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki letniej wody
  • 50g świeżych drożdży
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)

Na wierzch:

  • 1 żółtko
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 łyżeczki cukru brązowego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki wody

Wykonanie:

1. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Drożdże wkruszamy do dużej miski, dodajemy 3 łyżki cukru, rozcieramy razem aż zrobią się płynne. Wlewamy letnie mleko, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Kiedy odczyn wyrośnie (po około 15 minutach), wsypujemy do niego mąkę, wbijamy jajko, wsypujemy szczyptę soli, cukier oraz wlewamy wodę. Wyrabiamy wszystko razem, najlepiej i najwygodniej rękami. Kiedy składniki dobrze się połączą, dodajemy stopione, ciepłe masło i wyrabiamy aż ciasto wypije cały tłuszcz. Przykrywamy wówczas ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Ciasto wyrzucamy na leciutko omączony blat i odgazowujemy. Rozwałkowujemy je na cienki placek, nożem wykrawamy z niego prostokąty (ok. 15-20 cm długości). Każdy prostokąt nacinamy kilkakrotnie na jednym końcu wzdłuż, tworząc 4-5 pasków z ciasta. Na końcówkę bez pasków nakładamy czubatą łyżeczkę budyniu i zawijamy drożdżówkę do środka tak, by zakładki założyć na wierzch bułki. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (po 5-6 na raz) i odstawiamy do napuszenia na około pół godziny.

5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy mieszanką cukrów – wanilinowego i brązowego. Pieczemy około 20-25 minut. Studzimy na kratce i lukrujemy.

6. Z podanych proporcji wychodzi ok. 14-15 drożdżówek.


Drożdżówki i pączki