Przepisy

Ciastka francuskie




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Ciastka francuskie

Print Friendly, PDF & Email

Coś na szybko i na słodko. No i prosto. Z tymi ciastkami da sobie radę każdy, niezależnie od tego, czy ma doświadczenie w pieczeniu, czy nie. Przygotujecie te ciastka w 15 minut i upieczecie w niespełna pół godziny.

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego (275g)
  • 1 jabłko
  • trochę marmolady z róży lub gęstego dżemu
  • cukier wanilinowy
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 1 jajko

Wykonanie:

1. Płat ciasta rozwijamy i smarujemy dobrze rozbełtanym jajkiem. Dzielimy na prostokąty.

2. Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na małe kawałki.

3. Na środku każdego prostokąta kładziemy pół łyżeczki marmolady, lekko rozpłaszczamy. W marmoladę wlepiamy kawałek jabłka.

4. Całość posypujemy zmieszanymi cukrami.

5. Ciastka pieczemy w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, koniecznie sprawdzając, żeby się nie przypaliły.

Ciastka, ciasteczka, czekoladki