Ciastka francuskie
Coś na szybko i na słodko. No i prosto. Z tymi ciastkami da sobie radę każdy, niezależnie od tego, czy ma doświadczenie w pieczeniu, czy nie. Przygotujecie te ciastka w 15 minut i upieczecie w niespełna pół godziny.
Składniki:
- płat ciasta francuskiego (275g)
- 1 jabłko
- trochę marmolady z róży lub gęstego dżemu
- cukier wanilinowy
- łyżeczka brązowego cukru
- 1 jajko
Wykonanie:
1. Płat ciasta rozwijamy i smarujemy dobrze rozbełtanym jajkiem. Dzielimy na prostokąty.
2. Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na małe kawałki.
3. Na środku każdego prostokąta kładziemy pół łyżeczki marmolady, lekko rozpłaszczamy. W marmoladę wlepiamy kawałek jabłka.
4. Całość posypujemy zmieszanymi cukrami.
5. Ciastka pieczemy w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, koniecznie sprawdzając, żeby się nie przypaliły.