Przepisy

Surówka z rzodkiewką




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Surówka z rzodkiewką

Print Friendly, PDF & Email

Jak wiosna, to koniecznie surówki ze świeżych warzyw. A że ma być dietetycznie, to z dodatkiem naturalnych jogurtów o niskiej zawartości tłuszczu. Jednak nie light, bo te zawierają na ogół sporo cukru. Osobiście uwielbiam połączenie jogurtu z pomidorami lub rzodkiewką. Surówka pasująca do II fazy diety Dukana.

Składniki:

  • kilka rzodkiewek (u mnie pęczek, ok. 10)
  • 2 średnie pomidory
  • gruby szczypior
  • sól
  • pieprz
  • mały jogurt naturalny
  • opcjonalnie: mała cebulka

Wykonanie:

1. Rzodkiewki myjemy, kroimy w większą kostkę lub w plasterki. Pomidory kroimy na kawałki, szczypior siekamy, cebulkę kroimy na drobno wszystko razem mieszamy.

2. Całość zalewamy jogurtem, mieszamy, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dieta DukanaSałatki i surówki