Przepisy

Chleb żytni razowy




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Chleb żytni razowy

Print Friendly, PDF & Email

Chleb z mieszanki mąki żytniej i żytniej razowej, upieczony na szybko z braku pieczywa w domu i z braku chęci wyjścia na deszcz, by kupować chleb w sklepie. Zrobiony z tego, co było w domu, miękki w środku, lepki i pyszny z pastą jajeczną z poprzedniego przepisu.

Składniki:

  • 120g mąki żytniej (TYP 720)
  • 280g mąki żytniej razowej (TYP 2000)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1 i 1/3 szklanki wody

Wykonanie:

1. Obie mąki wsypujemy do miski i mieszamy z solą, robimy dołek.

2. Drożdże rozcieramy z cukrem w mleku i wlewamy do dołka. Odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

3. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając ciepłej wody. Staramy się nie dosypywać mąki. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Ciasto odpowietrzamy (ugniatamy kilka razy) i wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (małej keksówki). Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.

5. Nagrzewamy piekarnik. Na spodzie stawiamy foremkę z wodą (około dwóch szklanek). Chleb smarujemy ciepłą wodą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Studzimy na kratce.

Chleby na drożdżach