Przepisy

Grahamka Dukana




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Grahamka Dukana

Print Friendly, PDF & Email

Nie jest to oczywiście prawdziwa grahamka z krwi i kości, ale mała jej namiastka dla tych, którzy dietują według Dukana i cierpią z powodu braku pieczywa. Grahamka z powodzeniem może zastąpić placki otrębowe, można ją też jeść zamiennie z plackami. Mnie smakuje rano, na śniadanie, posmarowana chudym twarożkiem, z sałatą i polędwicą z indyka. UWAGA: do „upieczenia” tej grahamki będziecie potrzebować mikrofalówki!

Składniki:

  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 całe jajo
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (mleka, serka homogenizowanego bez tłuszczu, kefiru 0%, etc.)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie można dodać trochę prażonej cebulki, czosnku granulowanego, pieprzu, ziół, co tam tylko sobie wymyślimy

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, którą będzie można wstawić do mikrofalówki. Rozcieramy razem, mieszamy na papkę. Łyżką zeskrobujemy resztki ze ścianek miski na dół. Wstawiamy do mikrofalówki na 5 minut, nastawiamy moc na ok. 700 W.

Dieta Dukana