Muffiny marcepanowe
Dla smakoszy lubujących się w marcepanie te muffiny to pozycja obowiązkowa. Są słodkie, pachnące, puchate i wyśmienite w smaku – pamięta się go jeszcze długo po tym, jak zniknie ostatni okruszek. Jedna z moich propozycji na Wielkanoc.
Składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 190 g masy marcepanowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g cukru
- szczypta soli
- 3 całe jajka
- 10-12 łyżeczek maślanki
- niepełna szklanka mleka
- 1 łyżeczka zapachu migdałowego
Wykonanie:
1. Składniki suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej.
2. Marcepan ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do składników suchych, mieszamy łyżką.
3. Składniki suche z marcepanem dodajemy do składników mokrych, miksujemy tylko do połączenia się składników.
4. Formę do muffin wykładamy papilotkami, każdą napełniamy do 2/3 wysokości papilotki. Pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 200-210 stopni Celsjusza. Studzimy na kratce.