Przepisy

Leczo




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Leczo

Print Friendly, PDF & Email

Aromatyczne pomidory, soczysta papryka, lekko pikantny posmak i do tego świeża, pszenna bułeczka. Idealne danie jako obiad czy kolacja, pyszne gorące i lekko ciepłe. A jeśli masz ochotę na posiłek wegetariański, wystarczy zrezygnować z dodatku kiełbasy.

Składniki:

  • 850g papryki (u mnie dwie czerwone i dwie żółte)
  • 1300g pomidorów (u mnie malinowe)
  • 250g kiełbasy (u mnie podwawelska, ale może być też śląska lub toruńska)
  • 4 małe ząbki czosnku lub 3 średnie
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina smalcu

Wykonanie:

1. Kiełbasę kroimy na półplasterki i podsmażamy na smalcu, na średnim ogniu, na rumiano.

2. W szerokim garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego poszatkowane cebule. Smażymy na małym ogniu do chwili, gdy się zeszkli.

3. Pomidory obieramy ze skórki (ja mam specjalny nożyk, ale można je również sparzyć wrzątkiem i wówczas obrać), wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

4. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy je w większą kostkę.

5. Czosnek obieramy i wyciskamy.

6. Do zeszklonej cebuli wrzucamy usmażoną kiełbasę oraz czosnek, mieszamy i smażymy razem na małym ogniu. Doprawiamy papryką w proszku, solą i pieprzem.

7. Dodajemy paprykę, mieszamy i dusimy pod lekko uchyloną pokrywką przez ok. 15 minut.

8. Dodajemy pomidory i nadal dusimy razem przez kolejne 10-15 minut.

9. Dodajemy przecier, mieszamy, dusimy dalej kilka minut.

10. Doprawiamy do smaku.

11. Podajemy ciepłe. Leczo jest najlepsze z pszennym pieczywem.

Z mięs