Leczo
Aromatyczne pomidory, soczysta papryka, lekko pikantny posmak i do tego świeża, pszenna bułeczka. Idealne danie jako obiad czy kolacja, pyszne gorące i lekko ciepłe. A jeśli masz ochotę na posiłek wegetariański, wystarczy zrezygnować z dodatku kiełbasy.
Składniki:
- 850g papryki (u mnie dwie czerwone i dwie żółte)
- 1300g pomidorów (u mnie malinowe)
- 250g kiełbasy (u mnie podwawelska, ale może być też śląska lub toruńska)
- 4 małe ząbki czosnku lub 3 średnie
- 2 średnie cebule
- 2-3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- odrobina smalcu
Wykonanie:
1. Kiełbasę kroimy na półplasterki i podsmażamy na smalcu, na średnim ogniu, na rumiano.
2. W szerokim garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego poszatkowane cebule. Smażymy na małym ogniu do chwili, gdy się zeszkli.
3. Pomidory obieramy ze skórki (ja mam specjalny nożyk, ale można je również sparzyć wrzątkiem i wówczas obrać), wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
4. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy je w większą kostkę.
5. Czosnek obieramy i wyciskamy.
6. Do zeszklonej cebuli wrzucamy usmażoną kiełbasę oraz czosnek, mieszamy i smażymy razem na małym ogniu. Doprawiamy papryką w proszku, solą i pieprzem.
7. Dodajemy paprykę, mieszamy i dusimy pod lekko uchyloną pokrywką przez ok. 15 minut.
8. Dodajemy pomidory i nadal dusimy razem przez kolejne 10-15 minut.
9. Dodajemy przecier, mieszamy, dusimy dalej kilka minut.
10. Doprawiamy do smaku.
11. Podajemy ciepłe. Leczo jest najlepsze z pszennym pieczywem.