Przepisy

Chleb z dodatkiem jajek (z automatu)




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Chleb z dodatkiem jajek (z automatu)

Print Friendly, PDF & Email

Chleb mieszany, pszenno-żytni na drożdżach, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i jajek. Jest smaczny i długo pozostaje świeży, polecam jako pieczywo codzienne.

Składniki:

  • 470g mąki pszennej (typ 550)
  • 100g mąki żytniej (typ 720)
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 2 łyżeczki soli
  • 20g świeżych drożdży
  • maślanka (ok. 250ml)
  • 100ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 całe jajka

Wykonanie:

1. Składniki umieszczamy w formie automatu w kolejności sugerowanej przez producenta.

2. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do naczynia z podziałką. Dopełniamy maślanką do 370ml. Wlewamy całość do formy, dodajemy wodę, olej i wszystko w całości równo przykrywamy wymieszanymi wcześniej mąkami. Do jednego kąta formy wsypujemy sól, do dołka na środku wkruszamy drożdże, do drugiego sypiemy cukier.

2. Ustawiamy maszynę na pieczenie pieczywa zwykłego (na ogół jest to program 1), skórkę jak lubimy i wagę bochenka na 1000g. Całkowity czas wyrabiania i pieczenia to ok. trzech godzin.

Chleby na drożdżachChleby z automatu