Przepisy

Kurczak z makaronem i warzywami




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Kurczak z makaronem i warzywami

Print Friendly, PDF & Email

Czy wiecie, że 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu? Lubicie makaron? U nas gości on na naszych talerzach bardzo często. Dzisiaj w towarzystwie piersi z kurczaka i warzyw, a przy okazji chciałam wykorzystać bulionetkę Knorr, którą dostałam w promocji. Cóż, według mnie lepszy efekt daje zwykła kostka rosołowa, którą dodałam, kiedy bulionetka się rozpuściła i właściwie nie pozostawiła po sobie śladu.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka (ok. 400g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duże marchewki (lub 3-4 malutkie)
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie pieczarki
  • makaron świderki
  • kostka rosołowa (u mnie wołowa)
  • łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie paski. Wrzucamy na oliwę rozgrzaną na patelni, przesmażamy, aż mięso się zrumieni.

2. Marchew obieramy, myjemy, kroimy w półksiężyce, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, cebulę siekamy w piórka.

3. Do mięsa dorzucamy warzywa, mieszamy, solimy, dodajemy pieprz i czosnek granulowany. Przykrywamy i dusimy na niedużym ogniu.

4. Kiedy marchew zmięknie, dolewamy do całości niepełną szklankę wody, dodajemy kostkę rosołową, mieszamy, zagotowujemy. Całość posypujemy łyżką mąki, mieszamy, przykrywamy. Dusimy jeszcze koło 5-6 minut.

5. Gotujemy makaron według opisu na opakowaniu, odcedzamy i podajemy z mięsem i warzywami.

Ryż i makaronyZ mięs