Przepisy

Zebra tęczowa




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Zebra tęczowa

Print Friendly, PDF & Email

Specjalnie na życzenie mojej pięcioletniej córki: tęczowe ciasto. Stała nade mną i podawała w odpowiedniej kolejności, jakie kolory mają znaleźć się w foremce 🙂 Waszym dzieciom na pewno się spodoba 🙂 Samo ciasto to zwykła zebra z drobnymi modyfikacjami.

Składniki:

  • 270g białego cukru
  • 6 małych jaj (lub 5 większych)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 340g mąki pszennej
  • cukier wanilinowy (opakowanie 16g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody gazowanej z sokiem owocowym (lub oranżady)
  • dodatkowo: barwniki spożywcze (w kolorach tęczy, 7 sztuk)

Wykonanie:

1. Jaja w całości ucieramy z cukrem, mikserem na wysokich obrotach.

2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

3. Mąkę, olej oraz wodę gazowaną dodajemy na przemian i stopniowo do ucieranej masy i ucieramy na wolnych obrotach.

4. Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy.

5. Ciasto dzielimy na 7 części. Ja wykorzystałam szklaneczki – do każdej wlałam po 4 małe chochelki ciasta (prawie cała szklanka). Do każdej dodajemy po niecałej łyżeczce barwnika (używam barwników w płynie) i mieszamy. Kiedy wszystkie kolory będą już przygotowane, na środek blachy lejemy najpierw ciasto fioletowe, a potem w kolejności na środek fioletowego: ciemnoniebieskie, niebieskie, zielone, żółte, pomarańczowe i czerwone. UWAGA: barwniki ciemnieją podczas pieczenia.

6. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy 50 minut. Zostawiamy na kwadrans w piekarniku, potem wyjmujemy. Kroimy, jak trochę przestygnie.

Ciasta i desery