Przepisy

Muffinki z truskawkami




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Muffinki z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

Pierwsze truskawki, pierwsze wypieki z owocami w tym sezonie, pachniało w całym domu, ciastem, truskawkami… Lubię te pierwsze truskawki, przekonują mnie, że to już na pewno jest ciepło, że niedługo lato. No i wreszcie można zjeść na deser coś ze świeżymi truskawkami 😉

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • cukier wanilinowy (16g) lub waniliowy (2-3 łyżki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 całe jajo
  • 100g roztopionej margaryny Kasia
  • 200-210g truskawek (umytych i odszypułkowanych, pokrojonych na kawałki)
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. Składniki sypkie (mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sodę) mieszamy ze sobą w jednej misce. Składniki mokre (jajo, roztopioną i przestudzoną Kasię, mleko) mieszamy widelcem w drugiej misce.

2. Składniki sypkie wsypujemy do mokrych i mieszamy widelcem do połączenia składników.

3. Dodajemy truskawki i mieszamy.

4. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem.

5. Muffinki pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

6. Muffinki zostawiamy na 10 minut w gorącym piekarniku, po czym wyjmujemy i studzimy na kratce. Kiedy ostygną, posypujemy cukrem pudrem.


Muffinki i babeczki