Przepisy

Placuszki ryżowe




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Placuszki ryżowe

Print Friendly, PDF & Email

Ciekawy sposób na ryż, bardzo lubiany przez moje dziecko i ogólnie pasujący nam do warzyw na parze albo do kotletów panierowanych w płatkach kukurydzianych. Świetne do klopsów duszonych we wszelkich sosach.

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu
  • 2 całe jajka
  • 1 średnia cebulka
  • czarny pieprz
  • Ziarenka Smaku Winiary lub inne ulubione przyprawy
  • 2 plastry żółtego sera
  • ćwierć szklanki bułki tartej
  • płatki kukurydziane do panierowania
  • olej do smażenia

Wykonanie:

1. Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu – na ogół około 15-20 minut w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do ostudzenia.

2. Do chłodnego ryżu wbijamy jajka, dodajemy 2-3 łyżki tartej bułki i ser, zagniatamy jak na kotlety mielone.

3. Cebulkę szatkujemy na drobno i dodajemy do masy, doprawiamy. Jeśli masa jest za rzadka, dosypujemy odrobinę bułki tartej.

4. Płatki kukurydziane lekko kruszymy (ja swoje zblenderowałam). Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w płatkach i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podajemy gorące.

Ryż i makarony