Przepisy

Szarlotka z budyniem




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Szarlotka z budyniem

Print Friendly, PDF & Email

Przepyszna szarlotka, słodko-kwaśna, o waniliowym zapachu i smaku dojrzałych, słodkich jabłek. Z dodatkiem budyniu waniliowego, dla nas rewelacja. Polecam do herbaty. Przepis (zmodyfikowany po mojemu) pochodzi z książki „Ciasta i desery” (specjalne wydanie Poradnika Domowego nr 7(17)/10).

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 120g margaryny Kasia lub masła
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • całe jajko
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Składniki na kruszonkę:

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 150g margaryny Kasia lub masła
  • 2/3 szklanki cukru

Składniki na masę:

  • 6 dużych jabłek (najlepsze kwaśne, ale u mnie były to papierówki)
  • budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka do budyniu
  • 3 łyżki cukru do budyniu
  • 2 czubate łyżki cukru do jabłek
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Wykonanie:

1. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu w 2 szklankach mleka. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, dodajemy kilka kropli aromatu i 2 czubate łyżki cukru. Dusimy na małym ogniu, mieszając co chwilę, przez około 5-8 minut. Odstawiamy z ognia.

3. Ze składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki.

4. Przygotowujemy kruszonkę, rozcierając składniki palcami. Wstawiamy do lodówki i schładzamy.

5. Blaszkę (ok. 28cm x 24cm) smarujemy margaryną i wylepiamy ciastem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

6. Na podpieczone ciasto wykładamy budyń, rozsmarowujemy. Na budyń kładziemy jabłka, posypujemy 2 łyżeczkami cukru. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze pół godziny.

7. Zostawiamy ciasto na 10-15 minut w piekarniku, po czym wyjmujemy i studzimy w blasze. Można posypać cukrem pudrem.

Ciasta i desery