Przepisy

Krem czekoladowy Dukana




KULINARNIE

...szybko, łatwo i smacznie...

Krem czekoladowy Dukana

Print Friendly, PDF & Email

W zasadzie jest to niemalże ten sam przepis, co na trufle Dukana, jednak zamiast mleka w proszku granulowanego, dajemy proszkowe. Krem jest jedwabisty w smaku, słodki i choć – nie oszukujmy się – nie smakuje jak Nutella, to doskonale zaspokaja apetyt na coś słodkiego. Można go użyć do przekładania herbatników lub jako smarowidło do placków albo wcinać łyżką.

Składniki:

  • 7 łyżek mleka odtłuszczonego w proszku
  • 1 łyżka odtłuszczonego kakao
  • 3 płaskie łyżki słodziku Sussina Gold
  • 1 żółtko
  • 8 kropli aromatu migdałowego do ciast (lub innego ulubionego)
  • 3 łyżki mleka w płynie (powinno być 0 lub 0,5%, ale ja z powodzeniem daję 2,0%)

Wykonanie:

1. Jajko sparzamy wrzątkiem. Do miski wbijamy samo żółtko.

2. Dodajemy resztę składników, rozcieramy łyżką na masę.

3. Przekładamy do szklanki lub miseczki lub przekładamy nim ciastka robiąc markizy.

Dieta Dukana